Poznáte syry, ktoré používame na pizzi?

 
 

Tel.: 0918 990 639
Tel.: 0917 730 386

Objednávky na donášku prijímame do 10:00
magnoli@magnoli.sk

Kapitulská 21
Banská Bystrica

 
 
 
 

Poznáte syry, ktoré používame na pizzi?

A nemáme na mysli slovenský tavený syr a strúhaný Eidam. S voňavou a chutnou pizzou sa neoddeliteľne spájajú najmä kvalitné prísady. Základom je dobré cesto, ktoré tvorí chrumkavý podklad pre všetky šťavnaté suroviny, či už ide o paradajky, šunku, salámu, šampiňóny, olivy a jednoducho čokoľvek, čo na tej svojej máte radi. No a aby sme nezabudli, samozrejme, aj syr.

 

Gouda - prvý šampión našej pizze

Ako prvý si predstavme u nás snáď najčastejšie používaný syr, ktorým je lahodný Holanďan Gouda. Svoje meno zdedil po meste z ktorého nepochádza, no v histórií sa v ňom vo veľkom predával. Ide o globálne obľúbený žltý syr vyrábaný z kravského mlieka. Po výrobe sa obalí do vrstvy vosku, no nemusíte sa báť, ide o bežne využívaný syrársky vosk, ktorý slúži na ochranu pred vonkajšími vplyvmi. Syry tak môžu v pokoji dozrievať štyri týždne až dlhšie než jeden rok.

Prvá zmienka o tomto syre pochádza už z roku 1184, niečo na ňom teda skutočne bude, pretože ide o jeden z mála historických syrov, ktorý sa vyrába až do dnešného dňa. Gouda sa dnes už produkuje priemyselne, no v Holandsku stále existuje zhruba tristo farmárov, ktorý tento syr vyrábajú tradične a z nepasterizovaného mlieka. Jeho výroba bola najmä záležitosťou žien, ktoré tento proces odovzdávali ďalej svojim dcéram.

Mozzarella - taliansky tradičná a prvá

Samozrejme, keď sa rozprávame o syroch a pizzi, nemôžeme nespomenúť taliansku klasiku tradične vyrábanú z byvolieho mlieka. Mozzarella bola spolu s paradajkami a bazalkou historicky prvou použitou surovinou na pizzi. Možno už poznáte príbeh kráľovnej Margherity, po ktorej túto pizzu poctený a vďačný pekár pomenoval.

Istý certifikát z Európskej Únie povoľuje na svojom území predávať iba Mozzarellu, ktorá bola vyrobená tradičnou procedúrou. To však neznamená, že musí byť vždy z byvolieho mlieka. O zdroji mlieka v tomto certifikáte totiž nie je reč, a tak sa vo väčšine prípadov vyrába napríklad z toho kravského.

Parmezán - ďalší taliansky favorit

Ostaňme ešte chvíľu v Taliansku a predstavme si ďalší zo snáď najznámejších talianskych syrov. Ide o syr, ktorého veľkým milovníkom bol napríklad aj preslávený Gianovo Casanova. Počas veľkého londýnskeho požiaru v 17. storočí si ho istý člen parlamentu, spolu s vínom a ďalšími, pre záchranu nevyhnutnými, pochúťkami pre istotu zakopal.

Parmezán je veľmi tvrdý syr, ktorý sa používa pre svoju prenikavú chuť najmä na ochutenie jedál akými sú napríklad cestoviny, rizoto a, samozrejme, pizza. Jeho výroba je pomerne komplikovaná, dozrievanie trvá až jeden rok a jedinou cudzou prísadou, ktorá sa pri výrobe používa, je soľ.