Olivový olej a jeho priaznivé zdravotné účinky

 
 

Tel.: 0918 990 639
Tel.: 0917 730 386

Objednávky na donášku prijímame do 10:00
magnoli@magnoli.sk

Kapitulská 21
Banská Bystrica

 
 
 
 

Olivový olej a jeho priaznivé zdravotné účinky

Jeho priemerná spotreba na osobu za rok je v Grécku až 24 litrov, v Španielsku a Taliansku už len zhruba 13 – 15 litrov. V niektorých krajinách ako je napríklad Maroko si vystačia s raňajkami alebo menším občerstvením počas dňa v podobe chlebu namáčaného v olivovom oleji.

O zdravotných účinkoch olivového oleja si povieme neskôr, najprv sa pozrime na to, ako rozpoznať kvalitný olej.

 Podľa spôsobu získavania oleja z plodov olivovníka, ktoré sú mimochodom ovocím, delíme oleje na rafinované a nerafinované, teda panenské. Hlavný rozdiel je v teplote pri lisovaní a úprave, pričom panenské oleje sú lisované za studena a bez akýchkoľvek ďalších chemických a tepelných zásahov. Kvôli panenskej chuti sa lisujú z najkvalitnejších olív, ktorých je na výrobu 1 litra potrebných až 5 kilogramov. Podľa kvality sa delia na extra panenský (extra virgin) a panenský (virgin).

Ďalej sa môžeme stretnúť s označeniami ako olivový olej, ľahký olivový olej, čistý olivový olej a so zmesou panenského a rafinovaného oleja. Tie sa lisujú za použitia vysokých teplôt a tlaku, následne sa chemicky upravujú, čo má za následok nízku kvalitu, nutričnú hodnotu a nesprávnu chuť. Takéto oleje sa zvyčajne získavajú z menej kvalitných olív a zo zvyškov výroby panenských olejov.

Ako rozpoznať kvalitný olivový olej?

Pri výbere kvalitného panenského oleja vyhľadávame sýtozelenú farbu, výraznú a pestrú chuť s pikantným záverom. Dobrým znamením je, ak olej začne po umiestnení do chladu rýchlo kryštalizovať.

Využitie olivového oleja

Tepelnou úpravou, obzvlášť nad 180 stupňov Celzia, sa z oleja strácajú a znehodnocujú prirodzené antioxidanty a zdraviu prospešné látky. Panenské oleje výborne obohatia šaláty a zeleninu, môžete nimi dochutiť už uvarené jedlo alebo ho konzumovať priamo s pečivom. Skúste si namáčať chlieb v zmesi olivového oleja, cesnaku a byliniek.

A čo zdravotné účinky?

Tých je naozaj neúrekom a zaslúžia si samostatný článok, no aby sme spomenuli aspoň tie najvýznamnejšie, sú to: zníženie rizika rakoviny hrubého čreva, prostaty a prsníka, priaznivý účinok na hladinu cholesterolu a zníženie rizika srdcovocievnych ochorení, znižovanie krvného tlaku, pomáha pri boji s obezitou, osteoporózou a artritídou a podľa niektorých štúdií dokonca pozitívne pôsobí aj proti stresu a depresii.