Aký syr je na pizzu najlepší?

 
 

Tel.: 0918 990 639
Tel.: 0917 730 386

Objednávky na donášku prijímame do 10:00
magnoli@magnoli.sk

Kapitulská 21
Banská Bystrica

 
 
 
 

Aký syr je na pizzu najlepší?

Pizza, toto krátke slovo má v obľube veľmi veľa ľudí. Obľúbenosť pizze dokazujú aj štatistiky. V Amerike ju milujú tento voňavý kúsok cesta tak, že 13% Američanov má minimálne jeden plátok pizze každý deň. No a čo také Taliansko? Taliani majú asi už vrodenú náklonosť k pizzi. Ako možno vidíte, pizza sa teší veľkej obľube skoro všade vo svete. Preto vedci začali robiť výskum, ktorý syr sa na pizzu hodí najlepšie. Trúfate si tipnúť?

Screen Shot 2015-12-17 at 4.01.57 PM.png

 

Štúdiu robil odborný časopis na výživu The Journal of Food Science. Mnohí z nás sa určite tiež nevedia zhodnúť, ktorí syr je najvhodnejší. Nechajte sa inšpirovať vedcami z Ameriky, ktorí tento rébus ohľadne celosvetovo preslávenej talianskej špeciality vyriešili. Testovali všetky všemožné syry od mozarelly, čedaru, eidamu, ementálu, ale aj provolone a iné. Zamerali sa na kvantifikáciu vlastností a výkonnosť syrov pri pečení. Medzi atribúty, ktoré skúmali boli najmä rýchlosť zhnednutia počas pečenia, ale dbali aj na obsah tuku, vody a elasticitu všetkých syrov. Hľadali víťaza, ktorý by bol po dopečení zlatohnedý, ale zároveň by nebol mastný a ťahal by sa tak akurát.

Odborníci skúmali, ktorý druh syra je najchutnejší s pizzou.

Screen Shot 2015-12-17 at 4.03.25 PM.png

Jeden z vedcov vysvetľoval, že veľa ľudí pokladá zhnednutie či tvorbu bubliniek ako veľmi základnú vec, pretože mnoho z nás to považuje za automatické. K zhnednutiu dochádza najmä vďaka surovinám spolu s kombináciou syra. Vedci sa zhodli na tom, že najleplepším syrom na pizzu je mozzarella. Tá nemá až takú výraznú vlhkosť ako francúzske gruyère alebo provolone, takže pizza s týmto syrom sa veľmi dobre opečie. Výhodou je, že mozarella je omnoho elastickejšia ako ostatné syry ako napr. eidam alebo čedar. Vedci okrem iného skúšali všetky kombinácie aj na vybranej vzorke ľudí. Síce výsledkom je mozarella, ale tento výsledok je súhrou vedeckých, ale i subjektívnych názorov zúčastnených.

Tak a čo vy, skúšali ste kombináciu pizza a mozzarela?