Aký je skutočný pôvod dnešnej pizze?

 
 

Tel.: 0918 990 639
Tel.: 0917 730 386

Objednávky na donášku prijímame do 10:00
magnoli@magnoli.sk

Kapitulská 21
Banská Bystrica

 
 
 
 

Aký je skutočný pôvod dnešnej pizze?

Pri pátraní za originálnym pôvodom dnešnej pizze si položme ďalšiu otázku: kto ju vlastne vymyslel?

 Komu napadol okrúhly tvar s oblohou na povrchu? Presuňme sa až do čias, kedy človek objavil koleso a od samej radosti začal využívať tento novoobjavený tvar kde len mohol.

Dobre, tak to zrejme nebolo, ale história pizze naozaj siaha do dávnych čias ľudských dejín, záleží od toho ako ju definujeme. Podľa odbornej definície ,,plochý chlieb s vecami na povrchu“ by sme ,,pizzu“ našli už v starovekom Grécku, Egypte či dokonca Perzii, kde si vojaci piekli chlieb so syrom na svojich štítoch. Skúste ale niekomu povedať, že pizza pochádza z dnešného Iránu, navyše, je to skutočne pizza pokiaľ sa nepečie v peci? Nechajme to tak a poďme radšej ďalej.

Teoreticky vzaté, predok talianskej pizze ako ju dnes poznáme pravdepodobne naozaj pochádzal z gréckej kuchyne. Tí si piekli takzvaný plakountos, teda ,,plochý chlieb s vecami na povrchu“ a mesto Neapol, ktoré je domovom modernej talianskej pizze, bolo založené starovekými Grékmi. Jej pôvod teda leží niekde medzi týmito faktami a antickými pecami nájdenými po celom Taliansku.

Zhodli sme sa, že skutočná pizza pochádza z pece, no určite sa takisto zhodneme, že neodmysliteľnou prísadou pravej pizze je taktiež paradajkový základ. Tu ale vzniká ďalší problém. V starom Grécku, Taliansku, celkovo v Európe tej doby rajčiny ešte vôbec nepoznali. Tie do Talianska dokonca nepriniesol ani Kryštof Kolumbus, ktorý (znovu) objavil Ameriku a o ktorého národnosť sa prie vraj až deväť národov.

Keď Španiel Francisco Pizzaro (naozaj? Pizzaro?) v roku 1531 dobyl Peru, odkiaľ prišli do Európy prvé paradajky, ľudia sa ich báli. Mysleli si totiž, že sú jedovaté a nebyť jeho hladnej a odvážnej posádky, ktovie kedy by sa niekto odvážil do paradajky zahryznúť a povedať si – hm, toto je celkom fajn, hej! Skúsme to dať na pizzu!

A tak sa začala hviezdna kariéra dnešnej pizze. Jej popularita v Taliansku stále rástla a toto exotické jedlo vyhľadávalo viac a viac ľudí. Vznikla oficiálne prvá a teda aj najstaršia pizzéria Antica Pizzeria Port´Alba v Neapole (samozrejme), ktorá ju prechádzajúcim obchodníkom piekla už v roku 1738 a funguje až do dnes. Najväčší úspech tohto jedla však bolo kráľovské uznanie a pec, ktorú dala vtedajšia kráľovná Neapolu postaviť, aby si na nej mohla kedykoľvek pochutnať.

A príbeh tak známej a obľúbenej klasiky pizze Margherita? Keď sa taliansky kráľ so svojou kráľovnou na dovolenke v Neapole dozvedeli v roku 1889 o tomto jedle, pozvali k sebe istého Esposita, ktorý pre nich na počesť talianskej vlajky pripravil pizzu s paradajkami, mozzarellou a bazalkou. Keď od kráľovnej dostal ďakovný dopis, rozhodol sa jej túto pizzu venovať a nazvať ju po nej – pizza Margherita.